Duurzamer VughtSamen naar een groen 2050
Duurzamer VughtSamen naar een groen 2050
Submenu

Hier wilde bij zijn!

29-05-2024 109 keer bekeken 0 reacties

De gemeente Vught heeft insectenhotels ontvangen van het ‘Van Gogh National Park’. Deze bijzondere insectenhotels zullen binnenkort door de gemeente worden verspreid met de hulp van Stichting KANT. En wie weet, misschien staat er binnenkort ook één in jouw tuin.

Een mooi detail van deze insectenhotels is de zonnebloem die erin verwerkt is, een herkenbaar element van Vincent van Gogh. Dit jaar vieren we het ‘Jaar van de zonnebloem’, ter ere van het feit dat het 100 jaar geleden is dat Vincents beroemde vaas met zonnebloemen werd tentoongesteld in de National Gallery in Londen. Om die reden zijn er ook dit jaar weer door Van Gogh Helvoirt zonnebloempitjes gezaaid langs de fiets- en wandelroutes.*

Waarom zijn insectenhotels belangrijk?

Bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, zijn ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening: tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Een insectenhotel biedt een veilige schuilplaats en nestgelegenheid voor verschillende soorten insecten en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit en voedselproductie. Het is belangrijk om een insectenhotel op een zonnige, bloemrijke plek te plaatsen waar wel aanbod is in voedsel maar waar geen onderdak is voor deze beestjes.

Waar worden de insectenhotels verspreid?

De insectenhotels worden als volgt verdeeld:

  • Een deel van de insectenhotels gaat naar inwoners die hun tuinen openstellen voor de tuinenroute op 30 juni, georganiseerd door KANT.
  • Een ander deel gaat naar verschillende basisscholen binnen de gemeente en de Jeugdnatuurwacht Vught.
  • Enkele insectenhotels gaan naar de pluktuinen van de woningcorporatie Charlotte van Beuningen.
  • En tot slot: bezoekers van het Energie + Klimaat loket in Vught kunnen een insectenhotel meenemen, zolang de voorraad strekt. Wees er snel bij, want OP=OP!
     

Openingstijden Energie + Klimaat loket aan het Moleneindplein 25 in Vught:

Maandag: 12.00 – 18.00 uur
Dinsdag: 12.00 – 18.00 uur
Woensdag: gesloten
Donderdag: 12.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 12.00 – 18.00 uur

Het plaatsen van insectenhotels is een goede stap in de richting van een duurzamer Vught.

* Meer weten over de Van Gogh fiets- en wandelroutes? Ga dan naar: www.vangoghhelvoirt.nl.

Cookie-instellingen