Duurzamer VughtDaar krijg je energie van!
Duurzamer Vughtdaar krijg je energie van!
Submenu

Pim checkt wekelijks zijn zonnestroom opbrengst

118 keer bekeken 0 reacties

In juli (2023) kreeg Pim, 34 jaar uit de Baarzen, zijn zonnepanelen.

In juli kreeg Pim, 34 jaar uit de Baarzen, zijn zonnepanelen. “Ik vind het zo leuk om te zien wat het oplevert'', vertelt Pim enthousiast. “Ik zet nu met een ander gevoel overdag de vaatwasser aan als ik weet dat de zon schijnt. Fantastisch dat die dan draait op onze eigen stroom en ik daardoor minder CO2 uitstoot en tegelijkertijd bespaar op mijn energiekosten.”  

Pim woont samen met zijn vriendin en dochter in een rijtjeswoning uit 1969 in de Baarzen. De vorige eigenaren hebben in de jaren 80 dubbelglas geplaatst en ook het dak is na geïsoleerd. Stap voor stap zijn ze de woning aan het verduurzamen, met als ultiem doel om uiteindelijk aardgasvrij te zijn en een stuk minder te betalen voor energie.  

Gekozen voor flexibiliteit 
Er zijn zoveel aanbieders voor zonnepanelen op de markt, dat Pim het best lastig vond om een keuze te maken. Met het oog op de toekomst waarin ze graag een warmtepomp willen en misschien ooit wel een elektrische auto, is gekozen voor een systeem van micro-omvormers. Hiermee kun je gemakkelijker uitbreiden. “Er liggen nu 12 panelen op de voorkant, ruim voldoende voor ons huidige verbruik, maar nu kunnen we in de toekomst nog een paar panelen op de achterkant leggen. Daar schijnt de ochtendzon, ideaal voor een wasje in de ochtend.” Als straks de salderingsregeling stopt wordt het steeds belangrijker om de stroom ook zo veel mogelijk te gebruiken wanneer je die opwekt. De netto-investering was € 6.210 en de verwachting is dat ze dit binnen 5 jaar hebben terugverdiend. “Het plaatsen van de panelen was in een middag gepiept en de kabels zijn buiten om mooi weggewerkt achter de regenpijp. Dat scheelde weer een boel rotzooi binnen.”  

Isolatie de volgende stap 
Pim doet ook mee met de collectieve isolatieactie die de gemeente organiseerde. “Helaas hebben we als tussenwoning te weinig spouwmuur om die te laten isoleren. Dat kan kostentechnisch niet uit. Maar de kruipruimte is 50 cm hoog en daardoor geschikt voor vloerisolatie met het Purfect materiaal.” Het oude dubbelglas wordt daarna op de benedenverdieping vervangen voor HR++ glas. De jaren 60 woning heeft veel glas, dus daar is zeker winst te behalen. Ze kiezen ervoor om het dubbelglas op bovenverdieping zo te laten omdat daar de verwarming nauwelijks aanstaat in de winter.  

“Naast de energiebesparing van de vloerisolatie kijk ik ook wel uit naar warme voeten in de winter”

Warmtepomp 
Voordat ze verdere keuzes maken laat Pim zich nu eerst informeren over de verschillende type warmtepompen. Want de keuze voor welke type warmtepomp bepaalt uiteindelijk ook de volgende stappen. “Willen we voor vloerverwarming gaan, of juist niet? Zijn onze radiatoren geschikt voor lage temperatuur verwarming? Allemaal vragen waar we op een later moment nog eens induiken. Met de isolatie en zonnepanelen konden we in ieder geval alvast starten, want dat levert sowieso een comfortabeler huis en een lagere energierekening op.” 

0  reacties

Cookie-instellingen