Het voormalige Kamp Vught beslaat een uitgestrekt en uniek gebied met een veelheid aan vitale functies. Deze zijn direct of indirect gesitueerd aan de oorspronkelijke en enige ontsluitingsweg van het kamp: de Lunettenlaan.
Wat vinden we hier?
Het meest bekend zijn ongetwijfeld de Penitentiaire Inrichting (PI) en Nationaal Monument Kamp Vught. Verder vinden we hier het Geniemuseum, een Molukse wijk (het Woonoord Lunetten), militaire kazernes en een oefenterrein met trainingscentrum. Tenslotte is er de recreatieve infrastructuur die de bosrijke omgeving doorkruist. Alle functies bevinden zich binnen de grenzen van provinciale, landelijke en Europese natuurnetwerken.
Wat is de toekomst?
De huidige situatie met een drukke Lunettenlaan als enige ontsluiting voor alle gebruikers, vraagt vooral op twee onderdelen om verbetering:
* Veiligheid en functionaliteit
De veelheid en diversiteit aan functies en bezoekers veroorzaken veel drukte in de Lunettenlaan. Deze drukte leidt, in combinatie met de zwaarbeveiligde BOT transporten van gedetineerden, tot ernstige verkeers- en veiligheidsrisico’s.
* Cultuurhistorie en landschap
De Lunettenlaan verbindt alle (uiteenlopende) functies in het gebied, waardoor het vooral een drukke verkeersader is. De huidige functie en inrichting bieden weinig mogelijkheden om de beladen historie en bijbehorende monumenten de ruimte en rust te geven die zij verdienen.
Veiligheid, structuur en ruimte
De gebiedsvisie voormalig Kamp Vught biedt perspectieven op verbetering. De nieuwe PI-entree met nieuwe ontsluitingsweg zorgt voor een overzichtelijke, veilige infrastructuur die belangrijke verkeersstromen van en naar de PI en het trainingscentrum van Defensie scheidt en zo de veiligheid op de Lunettenlaan aanzienlijk verbetert. Tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte en rust rondom de historische Lunettenlaan. Daarmee kunnen we de beladen historie, de monumenten en het landschap beter zicht- en invoelbaar te maken.
Samenwerken
De gebiedsvisie en haar realisatie vormen de basis voor een constructieve samenwerking van de gebiedspartners: de gemeente Vught, Nationaal Monument Kamp Vught, Ministerie van Defensie, Dienst Justitiële Inrichtingen (PI Vught en Dienst Vervoer & Ondersteuning) en de eigenaar van de gebouwen: het Rijksvastgoedbedrijf. De samenwerking verenigt alle uiteenlopende functies, belangen en behoeften onder één paraplu. Dat de samenwerking succesvol is, laat de voortvarende bouw van de tijdelijke noordelijke ontsluitingsweg zien.
Participatie
Vanzelfsprekend betrekken we de omgeving bij de plannen. Tot onze ‘stakeholders’ rekenen we inwoners, ondernemers, belangengroepen en natuurverenigingen, maar ook de provincie Noord-Brabant en waterschap De Dommel. Niet alleen hebben zij bijgedragen aan de visie, maar ook participeren zij in de vervolgfasen. Zo werken we samen aan een breed gedragen resultaat, waarin alle bijdragen zijn meegewogen.
Proces
Het realiseren van alle plannen uit onze gebiedsvisie vraagt tijd en inspanning. Het vereist een zorgvuldige voorbereiding, planning en afstemming met alle betrokken partijen. Verder hebben we te maken met een ruimtelijke procedure die de (juridische) weg baant voor de afzonderlijke projecten.
Blijven samenwerken
Om alle ambities waar te maken, continueren de gebiedspartners gedurende het gehele proces hun samenwerking. Met veel vertrouwen in een goed resultaat: een gebied dat veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker is en waarop de tijd geen vat lijkt te hebben.
Besluitvorming
De gemeenteraad heeft op 29 september 2022 de gebiedsvisie vastgesteld.
Inzien
Je kunt de Gebiedsvisie Lunettenlaan, het communicatie- en participatieplan inzien en de veelgestelde vragen raadplegen.
Meer weten?
We houden je op de hoogte via deze projectpagina. Voor vragen kun je ook mailen: lunettenlaan@vught.nl.